Aristide Briand - părinte fondator al Europei


 

Aristide Briand s-a născut la 28 martie 1862 la Nantes (Franţa). Avocat de profesie, a fondat alături de Jean Jaurès Partidul Socialist Francez. În cariera sa politică a ocupat demnităţile de Prim-ministrul al Franţei şi de ministru în guvernul francez. Aristide Briand este cunoscut în special pentru activitatea sa de ministru de externe al Franţei interbelice, susţinând promovarea unor relaţii diplomatice fireşti cu Germania, ca unică modalitate de păstrare a păcii în Europa. Ca rezultat al acestei politici a fost semnarea pactului de la Locarno (1925), pentru care Aristide Briand a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1926. Odată cu Aristide Briand, premiul a fost acordat şi ministrului de externe ale Germaniei Gustav Stresemann.  




În 1927 Aristide Briand a devenit preşedintele de onoare al mişcării pan-europene conduse de Richard Coudenhove-Kelergi. În 1929 a susţinut crearea unei uniuni vamale regionale între Franţa şi Germania, ca un prim pas spre transformarea Europei într-o Piaţă unică liberă. Planul propus în 1929-1930 cuprindea şi o serie de instituţii: 

  • Comitetul Politic cu rol executiv;  

  • Conferinţa Europeană, organ reprezentativ ce a fost constituit din reprezentanţii tuturor guvernelor statelor europene membre ale Societăţii Națiunilor;  

  • Secretariatul General. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)