Claudia Cazacu, Aspecte ale industrializării în Botoșani


           

Aspecte ale industrializării în Botoşani (1948-1975)


Claudia Cazacu
Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoşani

Începutul industrializării Botoşaniului este greu de stabilit, tocmai datorită dificultăţilor în definirea industrializării, cât şi specificului agricol al economiei din nordul Moldovei. Lipsa documentelor istorice de arhivă îngreunează căutarea răspunsurilor cerute de problema începuturilor industrializării Botoşanilor.  Putem vorbi de începuturile existenţei unei industrii spre sfârşitul secolului al XVII-lea, când au apărut primele fabrici unde se produceau lumânări şi săpun, două articole indispensabile, materia primă regăsindu-se din abundenţă[1]
 Pentru prima dată, motorul cu aburi a englezului James Watt a fost pus în funcţiune la Botoşani în anul 1844, când a fost ridicată prima moară sistematică de mare productivitate, înaintea celei de la Bucureşti din 1854. Datorită grâului foarte bun pentru panificaţie recoltat în județ, aceste mori producând o făină superioară  numită în epocă ,,trei nule”, renumită în străinătate. De aceea, într-un raport al Camerei de Comerț şi Industrie Botoșani, din anul 1906, s-a scris: ,,În ceea ce privește industria morăritului, Botoșani este pentru Romania ceea ce este Budapesta pentru Ungaria[2]. Însă, când păreau că există începuturi promițătoare, Fabricile de bere (Cișmea) şi ulei au fost abandonate, aceiaşi soartă având-o şi industria conservelor de peşte,producţia de negru animal (sodiu), industria pielăriei, textilă şi chiar cea a confecțiilor și-au pierdut treptat din importanță. În felul acesta, în preajma primului război mondial, activitatea industrială a orașului aproape că nu mai conta[3]. 
            Procesul de industrializare a cunoscut maxima dezvoltare în timpul regimului comunist, reprezentând pentru elitacomunistă românească, după exemplul bolşevic, o acțiune mai mult ideologică decât economică[4]. Prin urmare, procesul de industrializare din anii ’50 nu a fost conceput pe baza criteriilor de eficienţă economică, dar el era o încercare de reducere a decalajului de dezvoltare economică a ţării faţă de Europa. Astfel, în anul 1949 au fost puse bazele industrializării forţate în România, ca parte a unui proces care trebuia să înlocuiască structurile distruse ale mediului social,datorate arestărilor masive.
            Industrializarea[5] era prioritatea economică absolută a elitei guvernante românești. Ea era în situația să aleagă între fidelitatea față de elita suzerană, care nu mai sprijinea politica economică a liderilor P.M.R., și propriul program de dezvoltare. Și a ales să continue industrializarea, cu riscul de a fi izolată în plan economic și politic și de a suferi represalii. După anul 1960, U.R.S.S. se orienta spre un alt model economic, care să accelereze propria sa dezvoltare și să limiteze tendințele centrifuge ale țărilor satelite. Aceste tendințe începuseră să se manifeste în zona economicului[6].
            Naționalizarea a constituit punctul de ruptură de vechile relații economice, politice și sociale, având un caracter violent. Reverberaţiile industrializării forţate au ajuns şi în nordul Moldovei la Botoşani. La acel moment, procesul de naționalizare pornea de la cele câteva unităţi cu profil meşteşugăresc-industrial existente în teritoriul județului, ce constituiau baza activității industriale: Atelierul mecanic pentru reparații unde lucrau 20 de muncitori, Fabrica de ulei – 25 de muncitori, 2 mori sistematice – 50 de muncitori. Simultan au mai fost supuse procesului de etatizarealte 42 de mori, 19 prese de ulei, toate cu un efectiv de 300 de salariați, din care 40 calificați[7].
            Actul de naștere al industriei socialiste botoșănene se semnează prin înființarea la Botoşani, la 1 octombrie1948, a Întreprinderii mecanice pentru agricultură şi industrie alimentară (I.M.A.I.A). Unitatea provenită dintr-un vechi atelier de reparații, cu câteva zeci de muncitori, a cunoscut o continuă dezvoltare, având în anul 1980 peste 800 de muncitori. Ea producea peste 12 tipuri de utilaje pentru întreținerea culturilor, 8 tipuri de utilaje pentru zootehnie și peste 300 tipuri piese de schimb pentru tractoare şi mașini agricole[8]. În anul 1949 a luatființă Întreprinderea Textilă ,,Moldova”, care avea să rămână cea mai reprezentativă unitate industrială din prima etapă de dezvoltare a economiei judeţului. În aceeași perioadăeste înfiinţată o nouăunitate din ramura industriei uşoare, Întreprinderea de confecții Botoșani, constituită prin preluarea unor ateliere cooperatiste, ce cunoaște mai multe denumiri în decursul timpului: Fabrica de tricotaje ,,23 August”, Fabrica „Republica” etc[9].
 În cadrul ramurii industriei alimentare s-a constituit la 1 octombrie 1950 Întreprinderea Regională Alimentară “Flamura Roșie” în baza deciziilor nr. 49 și 69 din 30 septembrie a Comitetului Provizoriu Regional Botoșani[10]. Aceasta a unit toate morile existente la acea vreme pe teritoriul orașului Botoșani, preluând toate bunurile acestora prin naționalizare. Printre acestea se pot enumera: Moara fost Getzel, Moara “11 iunie”, Moara Tudor Vladimirescu, Moara și Presa de ulei “1 mai”, Moara și Presa de ulei “23 august”, Moara Ilie Pintilie, Presa de ulei N. Stein, etc.[11].
Din păcate, multe dintre ele se aflau într-o stare deplorabilă, utilajele și mașinile de lucru fiind în cel mai bun caz, ruginite sau uzate[12], neavând încadrat personal de execuție și nici schema de organizare pentru a putea face încadrarea cu personalul respectiv, atât la protecția muncii cât și la celelalte secții[13].Orice activitate care se dorea a fi întreprinsă era aproximativ imposibilă din cauza infrastructurii ineficiente. Drept efect, sunt înregistrate numeroase înştiinţări superiorilor ierarhici solicitându-se piese de schimb. De asemenea, se reclama şi insuficiența materiilor prime, multe rămânând fără răspuns.
Lansarea etapei a doua a industrializării forțate a modificat climatul economic al comunității în mod decisiv. Începând cu anul 1958 a debutat efortul statului de electrificare a comunei Bucecea, în contextul unui plan mai larg de industrializare. Cel mai important proiect economic comunist pentru comuna Bucecea l-a reprezentat construcția fabricii de zahăr din localitate. Anunțul lansării proiectului a fost făcut într-o ședință extraordinară a Comitetului Executiv raional Botoșani de Vasile Ștefan. Astfel, Bucecea a fost declarată centru muncitoresc, construcția fabricii realizându-se în decursul a doi ani. La sfârșitul anului 1960 fabrica de zahăr se afla în funcțiune, fapt ilustrat într-un articol propagandist drept punerea în funcțiune a obiectivului economic de la Bucecea. În final, suprafața Fabricii de zahăr “Siretul ” Bucecea era întinsă pe 24 ha[14].
Primele date economice nu s-au încadrat în indicii prevăzuți de planul de stat. Pentru anul 1962 s-a înregistrat o productivitate scăzută datorată angajării unui număr suplimentar de muncitori necesari față de stimările inițiale. Acest lucru era explicat prin lipsa unor depozite corespunzătoare de stocare a zahărului comparativ cu capacitatea de producție a fabricii. În anii următori au fost realizate ajustările necesare derulării unui ciclu economic normal. Planul fabricii de zahăr pentru anul 1964 s-a ridicat la valoarea de 199.889 mii lei producție globală și 204.336 mii lei producție marfă. Din cele 45.000 tone zahăr estimat a fi produs, 17.000 tone urmau a lua drumul exportului. Raportările de la sfârșitul anului  indicau depășiri ale indicilor de plan la toate compartimentele, ceea ce ilustra productivitatea crescută a fabricii. Aceleași situații se reîntâlnesc și pentru anii următori: în 1967, planul impus fabricii a fost depășit cu 105%, iar în 1972 valoarea producției a fost întrecut cu 97.218 lei[15] Astfel, fabrica de zahăr avea o producţie uriaşă şi ajunsese alături de cea de la Bod, din judeţul Braşov pe primul loc în țară[16].
              Fabrica de zahăr a rămas în continuare un etalon de productivitate la nivelul județului Botoșani. Producția globală a anului 1979 era de 126,7%, în condițiile în care înghețul timpuriu a afectat calitatea sfeclei de zahăr recoltată.În fabrică lucrau peste 600 de muncitori, parte localnici, parte veniţi din comunele şi oraşele alăturate. Concluzionând, fabrica de zahăr, una dintre primele investiții industriale de la nivelul județului Botoșani, și-a păstrat profitabilitatea, însă, din păcate, nu a rezistat noilor factori politici de după 1989, fiind devastată în totalitate.[17]
            În acelaşi context, în anul 1959 apare în Botoșani prima unitate moderna a industriei alimentare: Fabrica de unt și produse lactate, iar în 1965 intră în funcțiune o modernă fabrică de pâine, aparținând Întreprinderii de morărit şi panificație. Doi ani mai târziu, la Dorohoi, luaființă o nouă unitate de industrie ușoară, Întreprinderea de confecții[18]. Având la dispoziție toate aceste întreprinderi, care prin activitatea lor au contribuit la ridicarea nivelului economic al județului, se părea căBotoșaniul se putea compara, cel puţin la nivelul planurilor de viitor şi a investiţiilor, cu alte oraşe dezvoltate ale ţării. Practic, această realitate rezulta din raporturile redactate către conducerea de partid şi a statului la mijlocul anului 1969.
În ceea ce privește planul de marfăvândută şi încasată, acesta era împlinit în proporție de 100,3%, mai exact un spor de 1,505mii lei[19]. Paradoxal, cele mai reprezentative capacităţi industriale ale oraşului erau trecute pe lista neagră, ele nereuşind să atingă indicatorii de plan prognozaţi:





Întocmai se poate vorbi şi despre gradul de realizare a planului producției globale, aşa cum rezultă din informările oficiale trimise autorităţilor centrale de la Bucureşti. Acesta era îndeplinit în proporţie de 105,4%, obținându-se peste plan 21,536 mii lei. Într-o contradicție totală, întreprinderile aflate la coada tabelului  în ce privesc încasările pentru marfa vândută şi încasată, se situau în fruntea clasamentului: Uzinele textile „Moldova”, Fabrica de confecții Dorohoi, Fabrica de zahăr Bucecea şi Întreprinderea de industrie locală „Lupta pentru pace” Dorohoi[20].
Autorităţile economice judeţeneexplicau totuși descreșterea producției globale pe total județ (23,804 mii lei) faţă de anul precedent, acuzând schimbarea structurii sortimentelor produse la fabricile textile, cât şi neprimirea zahărului brut din Cuba pentru prelucrare la Fabrica de zahăr „Siretul” din Bucecea[21].Nepotrivirea cifrelor reale cu cele oficiale, precum şi justificările autorităţilor locale erau în mod evident un semn al dezechilibrelor economice existente. În faţa acestor realităţi, fiecare plan de producţie şi vânzări impus fiind depășit doar pe foaia de hârtie, existau unele neajunsuri cu care întreprinderiles-au confruntat în realitate:
Ø  lipsa unor ţesături, cât şi slaba calitate a celor deținute în stocuri de către întreprinderile textile;
Ø  întreruperea frecventă a utilajelor, datorată lipsei de energie şi defecțiunilor acestora;
Ø  scădereanumărului de ore lucrate, prin creștereanumărului de concedii de maternitate precum şi a absenteismului nemotivat, ce provocau pierderi de 3,8 mii lei;
Ø  nu au fost încheiate contracte de livrare pentru utilajele descentralizate, în valoare de 10129 mii lei[22]
Prin urmare, din cauza calităţii reduse a produselorau fost înregistrate 60 de refuzuri pe motiv de calitate în valoare de 1.453 mii lei: la Uzinele textile „Moldova” – 26 de cazuri în valoare de977 mii lei şi la Fabrica de confecții Botoșani – 6 cazuri,pierderea înregistrată ridicându-se la 224mii lei[23]. Pe lângă toate acestea, întreprinderile industriale din județ aveau restanțe în livrarea produselor contractate de peste 9.000 mii lei, dintre care 1.600 mii lei la Întreprinderea „Flamura Roșie”; 7200 la Fabrica de confecții Botoșani şi împrumuturi restante în valoare de 6.989 mii lei[24]. În aceste condiții se încuraja exportul, organizându-se expoziții şi vizite ale străinilor pentru a vedea de unde pleacă produsul şi bineînțeles modul său de prelucrare. Au fost alocate sume consistente de bani (în anul 1969 – 1.160 mii lei şi în 1970 – 1.200mii lei) pentru crearea de condiții la secțiile de mecanizare, ce constau în ateliere de reparații, şi anumite facilități privind personalul – dormitoare comune şi cantine[25]. Situația reală era prezentată prin prisma angajaților, în editorialul din oficiosul „Clopotul” întitulat ”Adevărata analiză a reieșit din cuvântul salariaților”, din 31 iulie 1970 realizat la Fabrica de confecții Botoșani. În articol, era evidențiată nepotrivirea cifrelor realizate cu cele de la refuzuri și împrumuturi restante, fără a fi acuzată conducerea. Muncitorii confirmau calitatea inferioară a produselor, ceea ce ducea la creșterea refuzurilor, toate fiind cauzate de munca lipsită de răspundere: ”Așteaptă rugați să-ți repare mașina sau se lasă așteptați în procesul de îndrumare a producției”[26].  Într-un alt articol, ”Timpul trece, consumurile ridicate rămân”, din 12 august acelaşi an, cu referire specială la Uzinele Textile ”Moldova„, se arăta existenţa unor utilaje inactive în număr de 100, fapt cauzat de lipsa muncitorilor, pentru care s-au încărcat costurile de producție prin plata de amortizări cu peste 500.000 lei[27].
În ciuda potențialului economic al orașului Botoșani, exprimat prin depășirile planurilor impuse,cel puţin la nivel declarativ, erau necesare o serie de îmbunătăţiri, regăsite în „Propunerile județului Botoșani la Congresul X al P.C.R. în plen şi pe ședințe de lucru”.Dintre acestea enumerăm câteva:
Ø  Înființarea unei secții care să prelucreze o serie de produse şi subproduse zaharoase la Fabrica de zahăr „Siretul” din Bucecea;
Ø  Lărgirea gamei de mașini agricole şi tractoare produse, adaptabile la terenurile nemecanizabile;
Ø  Construirea unei fabrici de mobilă cu secție pentru prelucrarea cheresteleide foioase[28]
Concomitent, în dorința creșterii productivității economice, conducerea combinatului textil din Botoșani a inițiat acțiuni ce urmăreau cunoașterea gusturilor populației și orientarea sortimentelor de mărfuri în funcție de acestea. Drept urmare, trimestrial urmau a fi organizate  parade ale modei, deschise publicului larg. Scopul acestor acțiuni consta în scăderea cheltuielilor întreprinderii prin creșterea gradului de mecanizare a lucrărilor[29]. Iniţiativele au fost ilustrate şi în presă. Într-un articol din „Clopotul” întitulat ”Mișcarea de inovații” se punea problema scăderii îngrijorătoare a numărului de inovatori și inovații, din ultimii trei ani concluzionându-se „Motivul regresului este unul singur: a scăzut interesul pentru munca de inovație, atât a conducerii cât și a angajaților, fiind mult mai comod să se aștepte fonduri de investiții decât să se caute soluții pentru îmbunătățirea și perfecționarea celor existente”[30].
Din păcate, celelalte conduceri ale întreprinderilor din Botoşani nu manifestau asemenea iniţiative.  În rândul acestora, alături de greșelile cauzate de erorile de management se înregistrau şi deficienţe în producție datorate salariaților, astfel încât din numărul total de muncitori numai 52% lucrau în acord cu contractele de muncă, iar din totalul acordanţilor de 4.798 doar 2.810 îşi îndeplineau normele de producție (56%). Dintr-un calcul simplu rezultă că venitul câștigat ar fi peste 60 milioane lei dacă şi restul de 1.988 de muncitori ar fi lucrat[31]. Situaţiile prezentate se regăseau în special în industria de construcții, unde mulți muncitori se angajau doar pentru a primi alocația copiilor. Însă aceasta nu este unica explicaţie a lipsei de productivitate a muncitorilor. Pentru 56 dintre aceştia, alocația de stat pentru copii întrecea cu mult salariul realizat. În acelaşi timp, se întâlnesc foarte multe cazuri de absențe, învoiri, concedii de boală, mai ales la Uzinele textile „Moldova” și Fabrica de confecții, unde erau eliberate certificate de incapacitate de muncă nejustificat, determinând un total de 843 mii ore nelucrate, echivalentul timpului pentru 500 de salariați[32].
            Pentru a spori eficienţa acestor fabrici, zonele cu vad comercial bun din Botoșani şi Dorohoi au fost cedate combinatului textil şi alimentar. Alte metode pentru a creşte eficienţamuncii au fost reducerea costurilor de producţie, realizate de către Combinatul textil şi Uzina de reparații, însă au fost şi unităţi catalogate în epocă drept ”neeconomicoase”, precum:  Întreprinderea de industrie locală„Flamura Roşie”, Întreprinderea de morărit şi panificație şi alte cinci cooperative meşteşugăreşti[33]. In ciuda acestormăsuri, s-a înregistrato creștere a refuzurilor de peste 7 mil. lei la Combinatul textil, astfel încât s-au inițiat acțiuni pentru lichidarea unor stocuri de produse finite greu vandabile[34].
După efectuarea unor analize economice s-a ajuns la concluzia ca toate neajunsurile semnalate se datorau în mare măsură stilului de muncă practicat de Consiliile de Administrație şi Comitetele de Direcție care nu au reușit în totalitate să organizeze şi să conducă producția în modul cel mai eficient, să pună în valoare potențialele materiale şi umane de care dispuneau, desfășurând o activitate formală, birocratică. La mulți dintre pilonii industriei botoșănene se întâmpla ca nici după un an, membrii C.A. să nu cunoască modul în care arătau  unitățile şi secțiile din subordine. Toate acestea denotau starea critică în care se aflau aceste fabrici şi explică totodată comportamentul salariaților faţă de munca lor[35].
În anul 1971 s-a înregistrat o mărire semnificativă a potențialului industrial prin intrarea în funcțiune a unor noi capacități de producţie în cadrul întreprinderilor existente: dezvoltarea capacității de țesut şi finisat a Uzinelor Textile „Moldova, darea în folosinţă a unor secții de deservire a populației prin unităţi meşteşugăreşti[36]. În acelaşi timp, s-a manifestat o preocupare pentru îmbunătățirea calităţii produselor şi introducerea în fabricație a unor noi tipuri de țesături, confecții, mașini şi utilaje pentru agricultură, bunuri de larg consum ce deţineau caracteristici tehnice superioare, pentru care au fost create noi locuri de muncă. Drept efect, in perioada anului 1971, numărul salariaților din industrie era de 9.847 persoane (cu 750 mai mult față de 1970)[37]. În pofida acestor tendințe încă se înregistraurefuzuri cauzate de calitatea necorespunzătoare a produselor – Uzinele textile „Moldova”, Fabricile de confecții Botoșani și Dorohoi – refuzuri ce însumau 9.6 mil lei[38]. Simultan au fost înregistrate pierderi în ceea ce privește planul la export din cauza sistării vânzării zahărului în străinătate (18.000 tone cu o valoare de 9.724 mii lei valută). Efectele erau semnificative, numai vinderea la export a zahărului ar fi adus, conform autorităţilor locale, o depășire a planului cu 6.755 mii lei valută[39].
            Din centralizarea datelor statistice rezultă că în anul 1971 s-a obținut suplimentar o producție globală industrială de 77 mil. lei, respectiv 16,6%. 
Creșterea producției din anul 1972 se baza în principal pe îmbunătățirea gradului de utilizare a capacității de producție existente, generalizarea schimbului II și extinderea schimbului III, elemente ce au determinat o realizare de circa 70% din sporul producției[40]. Ponderea cea mai mare în producția industrială a județului o deținea industria ușoară, reprezentată de Uzinele Textile „Moldova”, cu o producție globală de 707,6 mil lei (43,8% din total)[41]. Această realitate este explicabilă datorită fabricării firelor sintetice, ridicării permanente a calității produselor, diversificării și reînnoirii produselor, 70% din producția confecțiilor fiind reprezentată de modele noi. Ulterior s-au înființat în fiecare unitate industrială secții de creație, de marochinărie, pălării și confecții, determinând angajarea a 1.220 muncitori, din care 1.160 la Fabrica de utilaje și piese de schimb[42].
Pentru anul 1972 s-a prevăzut un volum total de investiții pentru oraşul Botoşani de 566,8 mil lei. Din cele 63 de obiective noi ce urmau a fi puse în funcțiune, în număr de 58 încep în acest an: Fabrica de utilaje și piese de schimb pentru industria ușoară (I.U.P.S), dezvoltarea și modernizarea Uzinelor textile „Moldova”, dublarea capacității Fabricii de confecții Botoșani, Stația de auto service Botoșani, construirea liniei de alimentare cu energie electrică de 110 KW Botoșani, Tipografia Botoșani[43]. De asemenea, în acelaşi an se continuă lucrările la unele obiective începute în anul trecut, iar al căror termen de punere în funcțiune este în 1973: Fabrica de lapte praf Botoșani, Hala de forje a U.F.R.M.A. Botoșani, mecanizarea și extinderea Fabricii de pâine Botoșani[44]. În ciuda măsurilor de industrializare agresivă, Botoşanii se confruntau cu o problemă pe care ideologia comunistă o considera specifică doar lumii capitaliste – şomajul. La nivelul întregului judeţ se regăseau în statistica oficială, 30 de mii de persoane care nu şi-au găsit un loc de muncă părăsind provizoriu sau definitiv județul. Se poate evidenția faptul că din totalul celor plecați, 60-70% reprezintă populația de până la 29 de ani, în majoritate bărbați, adică tocmai populația cu randament mare de muncă[45].
            Este de remarcat că, ponderea cea mai însemnată în volumul producției industriale, în anul 1973, o deținea industria ușoară și alimentară, pe când industria constructoare de mașini, inclusiv cea de reparații utilaje, este numai de 14%. Cu toate acestea, producția globală industrială a județului Botoșani este de doar 0,6% din volumul producției globale industriale a țării. Acest fapt se datorează nivelului scăzut al industrializării, de doar 25,9%, deoarece întreaga producție vegetală și animală a Botoșaniului este livrată și prelucrată în alte județe (cele prelucrate în totalitate fiind doar sfecla de zahăr și laptele)[46]. În pofida acestor evidenţe, producția globală industrială realizată în  anul 1973 era de 2.285.354 mii lei, respectiv 101,6% (cu 36.186 mii lei peste prevederi). Însă au existat și cazuri ce au îngreunat atingerea acestei valori, datorate în special lipsei de materii prime, materiale cât și a cadrelor calificate, ce au provocat pierderi după cum urmează: Întreprinderea de utilaje și piese de schimb – 8.845 mii lei , Întreprinderea de fructe și legume – 3.712 mii lei, Uzina mecanică pentru agricultură – 4.783 mii lei[47].
Cu toate realizările obținute, în anul 1973, la unele întreprinderi s-au manifestat neajunsuri în ceea ce privește utilizarea capacităților de producție, întreținerea și reparațiile utilajelor, aprovizionarea tehnico-materială, forța de muncă calificată, reducerea costurilor de producție. În acest sens, organele Inspectoratului județean pentru controlul calității produselor, au verificat un volum de mărfuri în valoare de 514.292 mii lei, din care au respins 1,1% (5.513 mii lei), iar pentru export, dintr-un volum de 47.970 mii lei au fost respinse mărfuri în valoare de 1.224 mii lei valută (2,6%). Drept consecință, volumul exportului a fost îndeplinit în proporție de 81,5%, cele mai multe nerealizări înregistrându-se la: Întreprinderea de confecții Botoșani (47,6%); Fabrica de zahăr Bucecea (70,7%), Întreprinderea de industrializare a lemnului (85,1%)Întreprinderea de valorificare a legumelor și fructelor (24,5%), Întreprinderea de industrie locală (47,7%)[48]. Totuşi, organizarea centralizată şi planificată a economiei a permis pentru perioada 1971-1973 obţinerea unei producții suplimentare de 796 mii lei, reprezentând un avans de 102 de zile, în situația în care investiţiile în două obiective economice noi: Electrocontact și Fabrica de izolatori electrici, au fost amânate cu un an și respectiv doi ani. Această situație a provocat un minus de producție egal cu 100 mil. lei[49]. Din cele 18 întreprinderi care își desfăşurau activitatea în județ, 11 și-au depășit prevederile planului economic pentru intervalul 1971-1973, printre cele trecute la capitolul neîmpliniri numărându-se: Întreprinderea de utilaje și piese de schimb, Întreprinderea de corpuri de iluminat, Întreprinderea de industrializare a laptelui, Întreprinderea de industrializare a cărnii, Întreprinderea legume-fructe, Întreprinderea Piscicola[50].
            Începând cu anii ’70, județul Botoşani a cunoscut un ritm de dezvoltare mai accentuat la ramura de bază a economiei – construcția de mașini, ajungând la sfârșitul cincinalului cu o creștere de peste 8 ori față de anul 1970, datorită includerii în procesul de fabricație a unor utilaje și agregate noi. Creșteri importante prezintă și producția industriei ușoare: 70%  în 1973 față de 1970, pe seama dezvoltării sectorului de confecții, prin folosirea fibrelor artificiale și sintetice. Industria alimentară a prelucrat într-o proporție mai mare și cu randamente sporite materiile prime agricole, obținând în perioada 1971-1973 o creștere de 41,5% față de anul 1970[51].
Toate acestea se regăsesc în presa locală, în coloanele „Clopotului” unde se publica articolul „Cotele unui nou cincinal” în care se afirma: „Temelia cincinalului se toarnă acum, e nevoie deci de o contribuţie activă a fiecărui muncitor, inginer, funcționar”[52]. De asemenea, se menționau capacităţile „organizatorice și a răspunderii cu care își îndeplinesc atribuțiile Organizațiile de Partid și Comitetele de Direcție”[53], însă nu erau trecute cu vederea nici neajunsurile, deficiențele manifestate, astfel încât se decidea ”să se ia o atitudine mai hotărâtă împotriva vederilor înguste determinate de rutină, necunoaștere, neîncredere în sine”[54].Cu toate acestea, într-un reportaj realizat la Întreprinderea de Industrie Locală. ”Flamura Roșie”, angajații mărturiseau că lucrează 10 ore/zi și două duminici pe lună, unii fiind veniți chiar din concedii medicale, pentru a ajuta pe cei loviți de inundaţiile acelor vremuri: ”Celor cărora nu le facem lucrarea e mai greu”[55].
În decursul anului 1974 au existat, pe de o parte, modernizări executate capacităților industriale înainte de termen: dezvoltarea capacității de țesut și finisat – Întreprinderea textilă „Moldova”; dezvoltarea filaturii – Întreprinderea textilă „Moldova”; dezvoltarea Fabricii de confecții; dezvoltarea și modernizarea Fabricii de pâine. Efectele acestor investiţii masive erau semnificative. Volumul producției planificat pe anul 1975 era cu 570,5 mil lei (23,2%) mai mare decât realizările din anul anterior. Creșterea producției industriale era cauzată de folosirea mai bună a capacităților și spațiilor de producție precum și punerea în funcțiune a Întreprinderii Electrocontact și a Fabricii de lapte praf, care vor obține 18% din sporul de producție globală, valorificarea superioară a materiilor prime, diversificarea și reînnoirea produselor prin reproiectări, modificarea tehnologiilor și introducerea de produse noi la fire, țesături, confecții, sticlărie de menaj, corpuri de iluminat.
În paralel, pe parcursul anului 1975, se vor demara investiţii la un număr de 67 de obiective industriale și social-culturale, fiind date în funcțiune 84 de obiective, dintre care: Întreprinderea de aparataj electric de joasă tensiune, cu un număr de peste 1.000 de muncitori și o producție globală industrială de 105 mil lei (urmând să ajungă în 1980 la o valoare a producției de circa 1,3 mld lei, cu peste 2.000 oameni ai muncii), Fabrica de lapte praf şi extinderea Întreprinderii Textile „Moldova”[56]. Noile investiţii economice vizau înfiinţarea Întreprinderii de șuruburi, Întreprinderea de izolatori termici, Fabrica de mobilă Botoșani şi dezvoltarea Fabricii de sticlărie-menaj Botoșani. Prevederile planului de stat pentru anul 1975 asigura încadrarea economiei județului în ritmul de dezvoltare adoptat în Conferința organizației județene de partid din decembrie 1972. Pentru realizarea acestei chemări patriotice, colectivele din unitățile industriale au găsit, într-o vervă ideologică specifică comunismului românesc, rezerve de depășire a producției globale planificate pe anul 1975 în valoare de 106,9 mil lei.
Însă încep să apară semnele declinului economic, datorat concepţiei de organizare economică deficitară. În anul 1976 a fost depășit numărul de personal din industrie,  surplusul cel mai mare de personal înregistrându-se la Întreprinderea textilă „Moldova” (101 persoane). Erau consemnaţi indici scăzuți de folosire a timpului de muncă, cea mai mare pondere găsindu-se la aceeași fabrică, clasându-se în top și la utilizarea fondului de timp al mașinilor[57]. Controalele efectuate la calitatea produselor destinate pieței externe au avut drept rezultat respingerea a 3,6% din valoarea mărfurilor supuse verificării. Simultan, în 1976 au fost date în exploatare integral şapte capacități de producție indutriale și agrozootehnice din care două în devans față de termenele prevăzute. De asemenea, au fost puse parțial în funcțiune 3 capacități de producție active industriale.
Cât despre îmbunătățirea situației în anii ce vin, ei bine, aceasta nu se schimbă. Rezultatele pe următorii 5 ani se prezintă astfel[58]:

                             Plan

Întreprinderi
Planul la export (1976)
Planul producției globale(1977)
Planul livrării la export (1980)
Planul producției globale (1981)
Întrep. Electrocontact
-3994 mii lei valută
+11.760.000 lei
-7530 mii lei valută
+662,3 mil. lei
I.U.P.S.
-900 mii lei valută
+ 23.310.000 lei

-
Întrep. de Confecții Dorohoi
-3464 mii lei valută

-2390 mii lei valută

Î.I. a sfeclei de zahăr
-3100 mii lei valută


-
Întrep. de ind. locală
- 950 mii lei valută



Întrep. Textile ”Moldova”

+5.670.000 lei

-
Întrep. de șuruburi

-5.796.000.000 lei


Întrep. de Confecții Botoșani


-3198 mii lei valută

Fabrica de izolatori



+16 mil. lei
Întrep. mecanică Bt.



-
Întrep. art. tehnice din cauciuc Bt.



+303,6 mil. lei
I.M.A.I.A.



-
Din păcate, cele mai multe cauze ale nerealizărilor sunt cele manifestate și în anii anteriori, la care se mai adaugă: lipsa comenzilor, a materiilor prime și a forței de muncă, nepunerea în funcțiune a obiectivelor la termenul planificat, lipsa căilor de comunicații, a combustibililui, a reparațiilor, a energiei electrice și termice.
           În această perioadă, au fost puse bazele industriei botoșănene, întreprinderile și fabricile înmulțindu-se de la an la an, însă fără a se lua în calcul capacitatea de care dispune acest oraș, ori locuitorii săi. Totul s-a desfășurat foarte rapid, în special după anul 1970, fapt ce a atras de la sine multitudinea de probleme, determinând, în final, ruinarea după 1989. Având drept obiectiv recuperarea decalajului față de celelalte regiuni dezvoltate ale țării, procesul de industrializare a avut un impact imens asupra economiei locale, asupra oamenilor și stilurilor de viață, cât și asupra viitorului. Perioada 1948-1975 a fost o imagine a teoriei „formelor fără fond”, reprezentând discrepanța dintre ritmul accelerat al industrilizării și stagnarea sau deplasarea greoaie a societății. Conducătorii au înțeles prea târziu că cea mai sigură modalitate de a trece peste această prăpastie este dezvoltarea în concordanță cu noile achiziții științifice, mai exact accent pe calitate, nu doar pe cantitate. Cu toate acestea sunt multe persoane ce compătimesc și azi vremurile recent apuse.


Bibliografie
            1. Arhive
            Arhivele Naţionale ale României, Serviciul Botoşani, Fond Flamura Roşie (1949-1969)
                                                           Comitetul judeţean  P.C.R., secția economică (1969-1981)
            2. Periodice
 „Clopotul” (1970)

            3. Resurse Internet
4. Articole
Adevărata analiză a reişit din cuvântul salariaţilor, în în „Clopotul”,  31iulie 1970.
Inscripţie în iulie, în „Clopotul”, 7 iulie 1970
Mişcarea de inovaţii, în „Clopotul”, 10 iulie 1970.
Spre cotele unui nou cincinal, înClopotul”, 1 iulie 1970
Timpul trece, consumurile ridicate rămân, în „Clopotul”, 12 august  1970.

5. Lucrări generale
Cardaș,Andrei, Botosani-monografie, Editura Sport-Turism, 1980.
Ciubotaru, Ștefan, Bejenariu, Ionel ,Botoșanii de altădată, Editura Axa, Botoșani, 1999.
Ciubotaru,Ștefan, Monografia Orașului Botoșani, Editura Axa, Botoșani, 1997.
Nechifor,Iulian Cătălin,Bucecea. O istorie, Editura Agata,  Botoșani, 2014.
Tănase, Stelian, Elite şi societate, Editura Humanitas, Bucureşti, 1998.




[1]Ștefan Ciubotaru, Monografia Orașului Botoșani, Editura Axa, Botoșani, 1997, p.165.
[2]Ștefan Ciubotaru, Ionel Bejenariu, Botoșanii de altădată, Editura Axa, Botoșani, 1999, p.91
[3]Ștefan Ciubotaru, Monografia Orașului Botoșani, p.166.
[4]Stelian Tănase, Elite şi societate, Editura Humanitas, Bucureşti, 1998, p. 68.
[5]Ibidem, p. 186.
[6]Ibidem.
[7]Andrei Cardaș, Botosani-monografie, Editura Sport-Turism, 1980, p.118.
[8]Ibidem.
[9]Ibidem., p.119
[10]Arhivele Naţionale ale României, Serviciul Botoşani, (în continuare: A.N.R.S.Bt.), Fond Întreprinderea„Flamura Roşie”, Ds. 26/1950, ff. 33, 96.
[11]Ibidem, Ds. 24/1950, f. 8.
[12]Ibidem, Ds. 5/1949, f. 25.
[13]Ibidem, Ds. 26/1950, ff. 33, 96.
[14]Iulian Catalin Nechifor, Bucecea. O istorie, Editura Agata,  Botoșani, 2014, pp.268-269.
[15]Ibidem, p. 269.
[17]Iulian Cătălin Nechifor, Op. cit. , p. 269.
[18]Andrei Cardaș, Op. cit , p. 119.
[19]A.N.R.S.Bt., Fond Întreprinderea„Flamura Roşie”, Ds. 5/1969, f. 2.
[20]Ibidem, f. 5.
[21]Idem, Fond Comitetul judeţean  P.C.R., secția economică,  Ds. 5/1969, f. 6.
[22]Ibidem, Ds. 5/1969, f. 7; Ds. 6/1969, f. 1.
[23]Ibidem, Ds. 5/1969, f. 8.
[24]Ibidem, f. 9.
[25]Ibidem, Ds. 7/1969, f. 10.
[26]Adevărata analiză a reişit din cuvântul salariaţilor, în în „Clopotul”,  31iulie 1970.
[27]Timpul trece, consumurile ridicate rămân, în „Clopotul”, 12 august  1970.
[28]A.N.R.S.Bt.,Fond Comitetul judeţean  P.C.R., secția economică Ds. 7/1969, ff. 17, 18, 26, 31.
[29]Ibidem, Ds. 3/1970, f.5.
[30]Mişcarea de inovaţii, în „Clopotul”, 10 iulie 1970.
[31]A.N.R.S.Bt, Fond Comitetul judeţean  P.C.R., secția economică Ds. 6/1970, f. 6.
[32]Ibidem, f.7.
[33]Ibidem, Ds. 6/1970, f.14.
[34]Ibidem, f.15.
[35]Ibidem, f.16.
[36]Ibidem,Ds. 12/1971, f.3.
[37]Ibidem, f.9.
[38]Ibidem, f.10.
[39]Ibidem, f.11.
[40]Ibidem, Ds. 21/1972, f. 5.
[41]Ibidem, f. 7.
[42]Ibidem, f. 10.
[43]Ibidem, f. 20.
[44]Ibidem, f. 21.
[45]Ibidem, Ds. 14/1973, f. 3.
[46]Ibidem, f. 29.
[47]Ibidem, Ds. 15/1973, f. 2.
[48]Ibidem, f. 9.
[49]Ibidem, Ds. 9/1974, f. 1.
[50]Ibidem, f. 2.
[51]Ibidem, ff. 6-8.
[52]Spre cotele unui nou cincinal, înClopotul”, 1 iulie 1970.
[53]Ibidem.
[54]Ibidem
[55]Inscripţie în iulie, în „Clopotul”, 7 iulie 1970
[56]A.N.R.S.Bt, Fond Comitetul judeţean  P.C.R., secția economică, Ds. 7/1975, f. 4.
[57]Ibidem, Ds. 2/1976, f.3.
[58]Ibidem, Ds. 6/1981, f. 6.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)