Al doilea Război Mondial

Competenţe de atins:
2.5   Examinarea consecinţelor directe şi indirecte ale acţiunii umane;
5.2 Încadrarea unui eveniment sau a unei serii de evenimente într-un context cronologic

A. Pe 20 iunie 1940, Churchill s-a adresat Camerei în cadrul unei sesiuni secrete. El a accentuat necesitatea "se a o scoate la capăt pe durata următoarelor trei luni... trei ani" şi a analizat "superioritatea aviatică a Angliei", ajungând până la urmă la concluzia că Hitler era "stăpânul unei Europe înfometate, chinuite şi gata de răscoală". Bazându-se şi pe anumite consolidări transatlantice, el descoperise o formulă capabilă să promită chiar şi victoria finală.
     Această presupunere a fost de un optimism sfruntrat. Cu posibila excepţie a Iugoslaviei, teroarea nazistă prinsese Europa într-o menghină atât de puternică, încât  aceasta nu ave cum să se mai gândească la revolte. Pe de altă parte, în viitorul apropiat nu se punea problema ca presiunile economice să subminize Noua ordine a lui Hitler, dacă la asta se referise Churchill când pomenise de o Europă "înfometată". Rapoartele informative susţineau că Europa acelei Germanii se confrunta cu perspectiva unei inaniţii generale şi că economia germană era deja ultrasolicitată şi prea fragilă pentru a putea susţine un război de durată. Numai că aceste evaluări s-au dovedit a fi neîntemeiate. capabilă să exploateze Europa ca pe o "arenă economică", economia de război a Germaniei a dat la iveală o rezistenţă mult mai mare decât se anticipase şi nu s-a clătinat serios până în vara anului 1944.
                                                                                              Norman Rose, Churchill. O viaţă de rebel

B. În pofida implicării masive din Pacific, comandanţii S.U.A. au luat încă de la începutul războiului deciza că Germania rămânea principalul adversar militar, şi că atacul major va avea loc în Europa. Aceasta a fost o decizie disputată, şi încă o dată a ridicat argumente izolaţioniste despre natura scopurilor politice ale S.U.A.: Statele Unite intraseră în război ca să învingă agresorul japonez, sau ca să servească încă o dată drept marionetă a imperialismului britanic şi a comuniştilor stăpâni de sclavi? Orientarea europeană a fost complicată de discuţiile cu britanicii în legătură cu momentul în care o forţă aliată masivă putea fi debarcată în Europa de Vest. Iniţial, americanii au vrut să organizeze o astfel de lovitură cât de curând posibil, în 1942 sau cel mai târziu în 1943, dar britanicii erau îngrijoraţi de perspectiva unor mari pierderi de vieţi în luptele terestre ce ar fi putut produce un carnagiu de proporţiile Primului Război Mondial. Britanii preferau o strategie mediteraniană ca să anihileze aliaţii Germaniei, însoţită de o ofensivă aeriană în care bombardierele anglo-americane să distrugă oraşele şi industria germană.
                                                                                    Philip Jenkins, O istorie a Statelor Unite

Cerinţe:
  1. Analizaţia consecinţele ocupării Europei de trupele Germaniei naziste văzute prin prisma lui Winston Churchill aşa cum rezultă din textul A.
  2. Comparaţi afirmaţiile lui Churchill referitoare la situaţia Europei ocupate cu realitatea existentă pe teren folosind textul A.
  3. Identificaţi două elemente ale politicii americane din al doilea război mondial folosind informaţiile din textul B.
  4. Dezbateţi cu argumente care din cele două opţiuni de continuare a războiului în Europa de vest era potrivită contextului aşa cum reiese din textul B.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)