Regimuri şi idei politice

Competenţe de atins:
2.2. Analizarea instituţiilor, normelor şi procedurilor de guvernare;
1.3. Compararea unor opinii şi argumente diferite referitoare la o temă de istorie

A. Chiar dacă nu au puterea politică, monarhiile Europei reprezintă o forță de netăgăduit. 
    Unele familii regale au o considerabilă influentă politică, altele sunt identificate cu însăși identitatea națională, altele au rol pur ceremonial, în vreme ce o alta categorie sta "în umbra", ocupându-se cu diverse afaceri private.    
      Indiferent ce traseu ar alege, monarhiile nu pot fi trecute cu vederea: pentru că au "succes" la electorat, în multe ţări politicienii doresc să limiteze prin lege rolul lor.
    Monarhiile au însă un atu pe care puțini politicieni îl posedă cu adevărat, și care le-a asigurat supraviețuirea de-a lungul secolelor: se schimbă.
   Chiar dacă schimbarea nu ţine întotdeauna pasul cu vremurile, măcar monarhiile se modernizează - spre deosebire de unii politicieni, care nu sesizează ca doar schimbarea profundă, asumată, și nu cea cameleonică, "după cum bate vântul", reprezinta cheia succesului.
    În ultimii ani, mai multe monarhii (Norvegia, Belgia, Suedia și Danemarca) au luat măsuri pentru a permite și fiicelor monarhilor să acceadă la tron, în termeni egali cu fiii.
   Altele au luat măsuri în ceea ce priveşte "apropierea de popor", devenind mai vizibile și mai preocupate de domeniul social, poziționându-se drept element de echilibru și păstrători ai valorilor morale ale nației.
                                                                              Monarhiile Europei - încotro? , Ziare.com


Cerinţe:

  1. Cât de modernă vi se pare guvernarea moharhică?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)