Resultatul Adunarei Naţionali Rom (ane) din Logosiu (Lugoj)


Adunarea poporului românesc se ţinu, precum se vede mai jos, în ziua si la orele   acolo însemnate, si a decretat:
1.           Înarmarea poporului după potinţă în restinip   de 6 zile ca defensive iar după ce se va arma de cătră stat, atunci să păşească ofensive.
2.     Armele ocupate de oficialii statului să se întoarcă poporului.
3.     S-a denumii, via petitionis - pre calea cererei - de suprem căpitan al Banatului, Euftimiu Murgu,
4.     Depunerea cpiscopilor banatici actuali ce earăsi    via petitionis se va subşterne mini stenului; pîn-atunci însă mandatele lor nu se vor (re)cunoasîe.
5.     Naţionalitate sensu lato (adecă si în respectul romanilor).
6.           Limba română- în toate dicasteriale banatice, atît si în miliţie: si toată comanda să fie în limba română, afara de corespondente ce se vor ţine cu munistcriul în limba maghiară.
7.  Pre scurt toate punctările ce s-au propus croaţilor răsculători le pretind românii de la unguri ca amicii lor. Poporal a şi depus jurământul spre a păstra frăţietatea, patria si naţionalitatea română.        .-,
8.   Vicar metropolitan român s-a denumit un protopop, iar vicar episcopal pentru Verset alt protopop.
Aceste   se încheiară în adunarea poporului circiter de 12.000 de oameni sub presidenţia lui Euftimiu Murgu, ce s-a ţinut la Logoş în 27/15 jun. c.n. înainte de amiezi de la 8 pînă la 12 oare, afară în cîmpul liber subt dealul viilor, care s-a nimit CÎMPUL LIBERTATEI, în a căror memorie se va rădica un monument.
Murgu e ableigat la Dieta ungurească de trei tenuturi: Losos, Gravita si Făcet, loanescu Ştefan, noianul Logosului, pentru ţinutul Bocşei, Vlad pentru ţinutul Zorlentiului, A. Bosinca, jurist, pentru ţinutul Şasea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)