România şi Europa între cele două războaie mondiale

Competenţe de atins:
1.1. Formularea, în scris şi oral, a unor opinii referitoare la o temă de istorie

A. În consecinţă, Valahia şi Moldova vor fi dispensate pentru totdeauna de a furniza grânele şi alte mărfuri de consum, oile şi lemnul de construcţie pe care erau obligate să le livreze mai înainte.
     De asemenea, nu li se va cere acestor provincii, în niciun caz, muncitori pentru lucrările de fortificaţii şi nici o altă corvoadă, de orice fel ar fi ea.
                 Tratatul de la Adrianopol (1829) - prevederi referitoare la Moldova şi Ţara Românească

B. Noi, ca orice stat independent, nu putem să primim în relaţiile dintre stat şi cetăţenii săi controlul vreunui alt stat. Şi nici un stat indepenendent, oricare ar fi întinderea, nu se cuvine să primească aceest control. Nu poate să-l primească România, pentru că nu există în concepţiunea noastră, în ce priveşte independenţa, state mari şi mici, iar noi înţelegem ca să avem, relativ la legile interne şi la relaţiunile statului cu cetăţenii săi în interiorul său, tot atâta libertate şi independenţă ca oricare altă mare putere.
          Discursul lui I.I.C. Brătianu în Camera Deputaţilor în contextul prezentării mandatului ca care urma a se prezenta România la Conferinţa de Pace de la Paris


C. Dar Europa nu e nicio unitate economică. Înlăuntrul continentului există sau se pot constitui, probabil, asemenea unităţi. Ele se pot constitui şi cu depăşirea graniţelor continentului, aşa cum de pildă a urmărit-o politica colonială. Dar o unitate economică formată din totalitatea statelor Europei, - asta nici nu există, şi nici nu se poate constitui.        
Nae Ionescu, Înspre realităţile noastre (1931)                                                            
       Nichifor Crainic, Sensul tradiţiei


Cerinţe:
  1. Descoperiţi două prevederi referitoare la spaţiul românesc din sursa A şi analizaţi impactul lor asupra acestuia.
  2. Interpretaţi viziunea din sursa B aducând două informaţii ca argumente.
  3. Comentaţi ideile privitoare la ideea de Europa existente în societatea interbelică pornind de la sursa D. Cât de valabile sunt acestea?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)