Revoluţia glorioasă

Competenţe de atins:
2.4 Recunoaşterea continuităţii, schimbării şi a cauzalităţii în evoluţia socială;
5.2 Încadrarea unui eveniment sau a unei serii de evenimente într-un context cronologic

A. Din aceste motive, o rugăm pe Maiestatea Voastră preîndurătoare ca nimeni în viitor să nu fie constrâns să facă niciun dar gratuit, împrumut de bani, nici plocon de bunăvoie, şi nici să plătească vreo taxă sau orice fel de impozit în afara consimţământului unanim votat de Parlament [...] ca niciun om liber să nu fie arestat sau deţinut.
                                                                                                                               Petiţia dreptului, 1628

 B. Parlamentul nu luptase pentru a-l detrona pe monarh, ci pentru a-l împiedica să facă abuz de putere. După terminarea războiului au început negocierile cu regele aflat în captivitate. Carol însă a jucat un joc periculos, amestecând promisiuni şi sustrageri în timp ce încerca să exploateze diferendele dintre duşmanii săi. În cele din urmă, în decembrie 1647, a încheiat un tratat secret cu scoţienii, care se pregăteau să atace Anglia. Regaliştii englezi au profitat de ocazie pentru a se răscula, dar au fost înfrânţi din nou. Cromwell i-a înfrânt pe scoţieni în lupta de la Preston, în august 1648, punând capăt războiului civil.
                                                                                                                             Războiul civil englez


C. Răsunetul considerabil al "Revoluţiei glorioase" din 1689 rezidă în faptul că, subordonând proclamarea ca monarhi a lui Wilhelm/William şi Mary recunoaşterii de către aceştia a Declaraţiei Drepturilor, ea substituie monarhia constituţională, întemeiată pe suveranitatea naţiunii, monarhiei ereditare de drept divin şi instituie pe baze solide exercitarea monarhiei limitate prin drepturile Parlamentului, chiar dacă, în interiorul acestuia unii membri ai partidului conservator insistă mai mult pe prerogativa regală, alţi membri, liberalii, pe legitimitatea controlului parlamentar.  
                                                                                 Jean Carpentier, Francois Lebrun, Istoria Europei


Cerinţe:
  1. Analizaţi atitudinea Parlamentului faţă de cerinţele regale aşa cum rezultă din sursa A.
  2. Exprimaţi un punct de vedere asupra cauzelor ce au determinat ruptura dintre monarh şi Parlament folosind informaţiile din sursa B.
  3. Incadraţi "Revoluţia glorioasă" în contextul mai larg al conflictului dintre rege şi Parlament.
  4. Interpretaţi impactul revoluţiei glorioase asupra dezvoltării politice a Angliei având la bază informaţiile din sursa C.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)