Civilizaţiile asiatice şi africane şi modernitatea

Competenţe de atins:
2.4  Recunoaşterea continuităţii, schimbării şi a cauzalităţii în evoluţia socială;
3.1 Recunoaşterea şi acceptarea interculturalităţii

A. Lupta lungă [între indieni şi englezi] a lăsat urme de neşters. Liberalismul prea încrezător al britanicilor, care consideră că aduc binecuvântarea civilizaţiei într-o Indie recunoscătoare, s-a evaporat cu rapiditate. India s-a dovedit nerecunoscătoare şi ostilă. Bineînţeles, noua elită educată în limba engleză a rămas loială, dar britanicii nu îi acordau niciun respect pentru asta, şi erau mai impresionaţi de vechii lideri feudali, dintre care unii luptaseră cu vitejie împotriva lor. De acum înainte nu au mai dorit să îi supere pe aceşti "lideri naturali ai poporului". Majoritatea prinţilor şi Zamidar-ilor care nu au ridicat niciun deget în această luptă au avut de profitat de pe urma spiritului luptător a doar câţiva dintre ei. O nouă "şcoală aristocratică" de funcţionari civili britanici a ajuns să domine scena indiană în următoarele decenii. Membrii acesteia credeau că India era conservatoare şi trebuie să fie guvernată într-un spirit conservator.
                                                                       Herman Kulke, Dietmar Rothermund, O istorie a Indiei

B. Străinilor le este cunoscut că importul de opium este strict interzis de legile dinastiei cereşti, şi de aceea, temându-se ca opiumul să  nu le fie găsit de vameşi şi confiscat, toate corăbiile care intră în porturile noastre il ascund cu grijă printre alte mărfuri, introcudu-le astfel în imperiu. După aceea, căzând la învoială cu oameni răi din ţara noastră, il duc spre ţinuturile dinlăuntru ale Imperiului (....)
(...) toţi să ia cunoştinţă că opiumul este interzis în Imperiul nostru şi nu poate fi adus în porturile noastre şi să ştie toţi că de vor îndrăzni să încalce această poruncă şi se va descoperi opium de către slujbaşii vămilor, apoi nu numai că opiumul va fi confiscat, dar negustorii companiei, chezaşi ai corabiei, tălmaciul şi străinii care aduc opium vor fi supuşi la o pedeasă cumplită.
   Încercarea de a bloca, n 1807, importul de opium în China, Edictul de interdicţie a importului de opium în China 

C. Occidentul este favorabil progresului, dar unde va duce progresul? Când bunăstarea materială va fi completă, care este ţelul atins, se întreabă Asia? Numai dimensiunea nu constituie adevărata măreţie, şi luxul nu duce întotdeauna la rafinament. Indivizii care cooperează la crearea marii maşini, la aşa-zisa civilizaţie modernă, devin sclavii maşinismului şi sunt necruţător dominaţi de monstrul pe care l-au creat. În ciuda frumoasei libertăţi a Occidentului, adevărata individualitate este distrusă aici prin competiţia pentru îmbogăţire, fericirea şi bucuria sunt sacrificate nesăţioasei dorinţe de a avea mereu mai mult. Occidentul îşi face o glorie din emanciparea de superstiţiile medievale; dar acestea au fost înlocuite cu cultul idolatru al bogăţiei (...). Sarcina actuală a Asiei constă deci în a proteja şi restaura tradiţia asiatică. Dar, pentru a o face, trebuie mai întâi să se recunoască ea însăşi şi să dezvolte conştiinţa tradiţiei sale, căci umbrele trecutului sunt promisiunile viitorului....
                                                                          Okanura, Idealurile Orientului, Deşteptarea Japoniei 

D.  Art. 34. Puterea care de acum înainte va lua în stăpânire un teritoriu pe coastele continentului african, situat în afara posesiunilor sale actuale sau neavând posesiuni până atunci ajunge să le dobândească, şi de asemenea, puterea care îşi va asuma un protectorat, va însoţi Actul respectiv cu o notificare adresată celorlalte puteri semnatare alre prezentului Act, astfel încât să le dea libertatea să-şi concretizeze eventualele reclamaţii.
    Art. 35. Puterile semnatare ale prezentului Act recunosc obligaţia de a asigura, în teritoriile ocupate de ele pe coastele continentului african, existenţa unei autorităţi suficiente pentru a face să fie respectate drepturile dobândite şi libertatea comerţului şi de tranzit, în condiţiile în care ele au fost stipulate. 
           Actul general al Conferinţei coloniale de la Berlin cu privire la stăpânirea supra Africii (1885)

Cerinţe:
  1. Analizaţi pe baza textului A impactul liberalismului englez asupra dezvoltării Indiei.
  2. Extrageţi două informaţii aflate în relaţie cauză-efect din textul A din care să rezulte consecinţele conflictelor dintre englezi şi indieni asupra dezvoltării ulterioare a Indiei.
  3. Interpretaţi atitudinea chineză faţă de importul de opium practicat de occidentali după cum rezultă din textul B.
  4. Formulaţi o opinie asupra doctrinei japoneze de dezvoltare în relaţia cu Occidentul folosind informaţiile din textul C.
  5. Desprindeţi folosind informaţiile din textul D tipul de relaţii impus de europeni asupra populaţiilor africane.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declaraţia Drepturilor (1689)

Formarea statelor medievale românești

Ideea de Europa (clasa a XI-a)